🪙Сім простих лайфхаків з фінансової грамотності


Оксана Маханько, наша подруга, членкиня #БЦРР та тренерка з фінансової грамотності сформувала кілька простих порад, як зберегти та примножити свої фінанси для учасниць нашого проєкту з жіночого підприємництва. 


Наш перелік можна використовувати по-різному, залежно від того, чи ви початківець, чи досвідчений/-а професіонал/-ка з вагомою фінансовою подушкою. Це може бути план перших кроків до стабільності або чек-ліст для перевірки, чи робите ви максимум для свого благополуччя. Тож почнемо!


💰Погасіть кредити!

Купуючи речі в кредит, ми змушені переплачувати, а відповідно і більше працювати. Подумайте перед тим, як взяти черговий раз в борг — чи дійсно ця річ вам настільки потрібна. 


💰Створіть фінансову подушку! 

Спробуйте відкладати певний відсоток від свого доходу. Почніть з 5% і поступово рухайтесь до 20%. Цей запас допоможе уникнути стресу в непередбачуваних ситуаціях.


💰Ведіть фінансовий щоденник!

Записуй свої доходи та витрати. Це допоможе зрозуміти, на що йде найбільше коштів і де можна заощадити. Можливо лише так ви помітите, скільки саме йде на капучино по дорозі на автобусну зупинку чи на чергові парфуми. Пам’ятайте — доходи мають бути більші, ніж витрати!


💰Інвестуйте у своє навчання!

Це стосується не лише грошей, а й часу та зусиль. Інвестиції в освіту мають довгострокову фінансову віддачу, але вони того варті. З часом ваша конкурентноспроможність на ринку праці лише зростатиме, гарантуючи вам кращі умови та заробітну плату.


💰Контролюйте імпульсивні покупки!

Перед покупкою запитайте себе: "Чи дійсно це мені потрібно?" Відкладіть покупку на кілька днів, щоб уникнути імпульсивних рішень.


💰Дотримуйтесь балансу в усьому!

Періодично — раз на місяць, раз у квартал, пів року, рік — переглядайте та корегуйте свої цілі, сімейний бюджет, напрямки розвитку та діяльності.  Адже головне — відчувати себе комфортно тут і зараз!


🟦Проєкт «Підвищення спроможності жінок Херсонщини» впроваджується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з International Alert за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва. 


Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Немає коментарів

На платформі Blogger.