"Життєстійкість в умовах війни" - консультує психологиня Діброва Лідія

 




Ми всі ставимося до війни, як до явища абсолютно негативного. Від цього багато людей відчувають погіршення самопочуття, вину, сором та депресивний настрій. Але наш світ дуальний і навіть темна сторона має свій позитивний бік. Людям часто здається, що неможливо адаптуватись до війни, але вона, як і будь-яка криза запускає механізми посттравматичного зростання в організмі.

Посттравматичне зростання – це досвід позитивних змін, що з'являються в результаті боротьби з важкими життєвими кризами.

Сьогодні дослідники найчастіше описують РSYCHOLOGICAL RESILIENCE (психологічну резильєнтність, психологічну пружність, життєстійкість, стійкість до травмівних впливів) - здатність швидко відновлювати фізичне і психічне здоров'я після стресових подій.


Психологічна пружність характеризується:
  • відсутністю надмірної самокритики й негативних уявлень про себе;
  • здатністю до усвідомлюваних дій у будь-якій ситуації;
  • умінням упоратися з горем і занепокоєнням;
  •  готовністю долати перешкоди у стосунках;
  • діями, спрямованими на досягнення кращого фізичного здоров’я і психічного стану;
  • оптимістичністю;
  • вмінням використовувати позитивні шанси.
Посттравматичне зростання сприяє розвитку, психологічній зрілості та самоактуалізації людини. Передумови для особистісної зрілості закладаються в процесі переосмислення травмівного досвіду, світу і себе у світі.

Вам цікаве посткризове зростання? Зверніть увагу на такі правила:
  • Орієнтуючись лише на хвороби та розлади, можете не помітити позитивних змін у житті.
  • Джерелом посттравмівного зростання є не травма, а сутність людини, її боротьба з випробуваннями та їхніми наслідками, осмислення того, що сталося.
  • Завжди пам’ятайте про можливість для зростання, але не вважайте, що зростання має обов’язково бути.
  • Якщо "зростання" не проявляється з вами теж все ок, це зовсім не означає, що ви людина, яка неспроможна чогось навчитися зі свого досвіду.
  • Не нав’язуйте "зростання" собі та людям із травмівним досвідом, не змушуйте себе думати, що всі зобов’язані зростати.
  • Важливо говорити не лише про негативні, а й про позитивні зміни в житті.
  • Помічайте прояви посттравмівного зростання, і коли вони з'являться, приділіть їм належну увагу, віддзеркалюйте їх. Це допоможе вам помітити й інші позитивні зміни у житті.

Техніка "Дар війни"

Ця вправа може бути корисною для тих втратив віру у власні сили, постійно відчуває напруження в організмі та перевагу песимістичного настрою. Ця вправа допомагає розвивати навички посттравматичного зростання та відновлення психічного здоров'я під час проживання кризової події.

Запишіть на білому аркуші паперу всі надбання, що ви отримали під час війни (це може бути від слів підтримки, що ви отримали від незнайомих людей, до народження дитини під час війни або переоцінки власних цінностей) головне, що це покращило ваше самопочуття, змусило вас посміхнутись і надало віру у власні сили.

Навіть, якщо ви вважаєте, що у війні немає нічого хорошого та емоційно заперечуєте будь-які позитивні сторони цього явища, спробуйте виконати вправу.

Після виконання цієї техніки поспостерігайте за власним самопочуттям.
Що ви усвідомили виконавши це завдання?
Що вам хотілося б зробити вже сьогодні для покращення свого самопочуття у майбутньому?
Діляться власними враженнями від виконання вправи під постом.

А якщо бажаєте глибше дослідити тему посттравматичного зростання, то звертайтесь до спеціалістів психологів нашого проєкту.


Діброва Лідія, психотерапевтка, 
психологиня, тренерка, медіаторка
 та експертка жіночого клубу "ЩасливаЯ"


Матеріал підготовлено спеціально для проєкту «Новий формат роботи жіночого клубу #ЩасливаЯ», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Немає коментарів

На платформі Blogger.