Мовлення дітей. Що треба знати? - консультація логопедині Ірини Ткаченко-Галецької



Війна багатьох людей змусила поставити своє життя на паузу, але це не повинно стосуватися розвитку дітей, особливо мовленнєвого.

Останнім часом спостерігається тенденція погіршення мовлення в дітей, це може бути зумовлено різними факторами, але сьогодні не про це. А про те як цього уникнути і зменшити ймовірність виникнення проблем з мовленням саме у вашої дитини.


Отже, всі знають, що існують етапи розвитку мовлення у дітей:

  • Мовлення дитини в 3 місяці. Вона чує ваш голос, бачить вираз вашого обличчя, відгукується на інші голоси та звуки. Багатьом дітям більше подобається жіночий голос, ніж чоловічий. Також дітям подобаються голоси, які вони чули, перебуваючи в лоні матері. Приблизно у віці 3-х місяців малюк починає виражати емоції за допомогою звуків.
  • Мовлення дитини в 6 місяців. Вона видає більшу кількість звуків і вимовляє склади слів. У віці 6-7 місяців відгукується на своє ім'я, впізнає мовлення рідною мовою, може інтонаціями голосу передавати настрій. Деякі батьки думають, що в цьому віці малюк уже вимовляє перші слова («мама», «тато»), хоча насправді це просто повторювані випадкові склади. Дитина не вкладає в них ніякого значення.
  • Мовлення дитини в 9 місяців. У цьому віці діти розуміють найпростіші слова («так», «ні», «привіт» тощо). Вони використовують більшу кількість приголосних звуків та інтонацій.
  • Мовлення дитини у 12-18 місяців. Більшість дітей уже усвідомлено говорить найпростіші слова («мама», «тато»). Розуміють прості звернення батьків до них («Будь ласка, поклади на місце»).
  • Мовлення дитини у 18 місяців. Зазвичай діти в цьому віці можуть вимовляти кілька простих слів і вказувати на людей, предмети, частини тіла, які називають батьки. Дитина повторює останні слова або склади в реченні, яке ви вимовляєте. Промовляючи слова, дитина може пропускати в ньому звуки або склади (наприклад, «бака» замість «собака»).
  • Мовлення дитини у 2 роки. Малюк може складати речення з 2-4 слів («Мамо, бувай», «Дай молока»). Він розуміє, що слова можуть позначати не тільки конкретні предмети, а й абстрактні поняття.
  • Мовлення дитини в 3 роки. Словниковий запас дитини різко збільшується. Завдяки уяві вона засвоює абстрактні поняття («сьогодні»), почуття («смуток») і просторові поняття («біля»).


Також існує таблиця засвоєння дітьми звуків мови:
- 1-2 роки - А, О, Е, М, П, Б;
- 2-3 роки - І, И, У, В, Ф, Г, К, Х, Н, Й;
- 3-4 роки - С, 3, Ц;
- 4-5 років - Ш, Ж, Ч, Щ;
-6 років - Л, Р.


За вище переліченими критеріями батьки можуть спостерігати за розвитком мовлення своєї дитини. В разі неспівпадінь - не зволікайте, звертайтесь до логопеда-дефектолога. Кожна мати відчуває серцем, що щось не так - тож слухайте свого серця, а не бабусь, сусідок, колег - типу виговориться - ні! Не виговориться! Не затягуйте до шкільного віку, адже потім проблеми з мовлення перейдуть в проблеми з читання і письма.


Але щоб знизити ризик виникнення дефектів мовлення скористайтесь порадами:

  • Як тільки дитина народилась здайте аналізи на переносимість лактози та глютену, адже їх непереносимість є частою причиною затримки розвитку мовлення;
  • В 6 місяців обстежте дитину в невролога, аби переконатись, що дитинка розвивається нормально;
  • Кожного разу як ви взаємодієте з немовлям - розмовляйте з ним, проговорюйте все, кожну свою дію, кольори, які вас оточують, кожен звук, кожен подув вітру;
  • Співайте перед сном колискові;
  • Вмикайте класичну музику;
  • Якщо дитинка смокче пляшечку або соску - у віці рочки півтора відлучайте;
  • Розмовляйте з дитиною, наче з дорослою людиною, не коверкайте слова;
  • Не давайте предмет в який малеча ткнула пальцем, а примушуйте її промовляти назву предмета який їй потрібен.

Виконуючи хоча б ці поради, ви набагато полегшите своє життя і життя своєї кровиночки.

Війна не час бездіяння, а можливість проводити більше час зі своїми дітлахами, тож скористайтесь цим моментом!

Ірина Ткаченко-Галецька, 
вихователька з 10 річним стажем, 
логопединя та експертка жіночого клубу "ЩасливаЯ"


Матеріал підготовлено спеціально для проєкту «Новий формат роботи жіночого клубу #ЩасливаЯ», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.



Немає коментарів

На платформі Blogger.