Жінки та дівчата Білозерщини навчились вибудовувати власні кордони



13 липня відбувся перший з серії тренінгів з розширення прав та можливостей жінок та дівчат. Зустріч була в онлайн форматі і тому зібрала в єдиному просторі учасниць з різних громад та куточків світу - вітаннями обмінювались з Ірландії та Музиківки, з Вінницької області та Білозерки… Досвідчені тренерки Лідія Діброва та Інна Корміленко створили затишний і безпечний простір, де жінки змогли розкритися, поспілкуватися, спробувати цікаві практики та насолодитися взаємодією.

"Я мрію, щоб навколо мене жили здорові, самостійні, впевнені у собі жінки з почуттям гідності. Щоб жінки почувалися у безпеці. Щоб були незалежні та психологічно зрілі у родинах, громаді, суспільстві. Щоб мали можливість самореалізовуватися і розвиватися. Я впевнена, що подібні зустрічі сприяють здійсненню моїх мрій!" - розпочала Інна Корміленко, психологиня та співтренерка заходу.

З самого початку жінки та дівчата ознайомились з поняттям гендерно зумовленого насильства та його видами. Ця тема буде проходити червоною лінією через всю серію тренінгів, адже війна зруйнувала багато запобіжників цього негативного суспільного явища. Тож нам всім треба навчитися розпізнавати насильство, в тому числі і психологічне, зняти суспільний вантаж провини з постраждалої та донести інформацію, куди звертатися.

В наступному блоці тренінгу вчились говорити “Ні”, правильно формулювати свої потреби та бажання, аргументувати та не реагувати на маніпуляції. Учасниці розіграли кілька сценаріїв з різними варіантами відмов - одна відмовила агресивно, інша з величезною кількістю пояснень та емоційних прикладів, а третя використовуючи практику чіткої і лаконічної аргументації. Наші талановиті учасниці вжились у свої ролі та допомогли всім іншим зрозуміти різницю у підходах.

Далі за чутливою підтримкою тренерки Лідії досліджували власні кордони, вибудовували стіни для захисту та вікна для взаємозв’язку зі світом. Вправа виявилась дуже емоційною, адже війна вирвала найрідніших з найближчого кола спілкування і загнала за тисячі кілометрів дому.

“Від жінок багато чого залежить у житті. Якщо енергії не вистачає самій собі, то чи варто говорити, що родинне коло може розраховувати на тепло, підтримку, ніжність та опіку. Тому важливо дозволити самій собі бути щасливою мамою, дружиною, донькою. Цьому вмінню теж можна навчитися. Перший крок - визначити власні кордони, в яких жінці комфортно взаємодіяти зі світом” - зазначає Інна Корміленко.

Дівчата ще довго обмінювались висновками та емоціями, не скупились на зворотній зв’язок та подяки. Кількома ми охоче ділимось:

“Я вам також дякую за цікаву зустріч! Я була дуже рада слухати тренера та всіх інших учасників, виконувати практики. А дуже рада аж 2 години чути рідну мову. Дякую!”

“Дуже сподобалась атмосфера, у якій проводився тренінг!!!! Лідія дуже професійно та фахово пояснювала вихід із складних психологічних ситуацій, простою мовою пояснила незнайомі терміни, своєю манерою спілкування зачаровувала та ненав'язливо змушувала думати, відчувати і приймати правильні рішення. З нетерпінням буду чекати наступних зустрічей саме з цією психологинею! Впевнена, що далі буде ще цікавіше! Дякую!”

“Здебільшого не пишу відгуків, але цього разу не можу втриматися)) Вперше була на заході за участі тренерки Лідії. Приємно вражена. Чує, реагує, веде розмову, розуміє про що говорить. Давно не бачила такої включеності - не імітує зацікавленість.Думаю, що має великий досвід роботи з людьми, не знаю чи це так. Навіть манера та тон розмови сподобався - легко сприймати, не відштовхує. Напевно мені сьогодні щастить, бо побувала на двох заходах, після яких досить схожі позитивні легкі відчуття. Не люблю онлайн формат, але цей тренінг прям зайшов!”

Команда ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” теж щиро вдячна учасницям, що відгукуєтесь на наші заходи, що готові навчатись та змінюватись. А також запрошуємо на наступний тренінг “Втрати. Розлучення. Процес прийняття та можливість жити далі”, який відбудеться 19 липня в онлайн форматі. Реєстрація тут - https://forms.gle/NSaF3yBYArU3MTyQ9

🟩 Тренінги проходять в рамках короткострокового проєкту громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку”, який підтримується Фондом реагування на надзвичайні ситуації для жінок і дівчат, заснованим HIAS у співпраці з VOICE в рамках проєкту, що фінансується USAID під керівництвом Save the Children в Україні.


Немає коментарів

На платформі Blogger.