Як зупинити кровотечу? Дізнавалась молодь Музиківської громади

Здається за своє життя кожен зустрічався з кровотечами на побутовому рівні - різали пальці під час приготування їжі, травмувалися при їзді на велосипеді чи при отримували в носа при тренуванні з боротьби з кращим другом. Все це може призвести до пошкодження кровоносних судин. Але в основному це найпростіші капілярні кровотечі, які не потребують спеціалізованих знань чи навиків.

Небезпечніші причини чекають у воєнний час. На деокупованій частині Херсонської області молодь стикається з небезпеками, які можуть викликати венозні чи артеріальні кровотечі, а також критичні.


Харизматичний фельдшер із медицини невідкладних станів Станіслав Лукічов познайомив молодь Музиківської громади з усіма видами кровотеч та способами їх зупинки. 28 серпня відбувся другий тренінг із домедичної допомоги в Музиківській філії Креативного простору “Крила”.

Цього разу було багато штучної крові, бинтів, театралізованих травм та практики. Але повернемося до критичних кровотеч, щоб навіть ті хто пропустив навчання отримав алгоритм дій.


🟦Ознаки критичної кровотечі: 

🔹Пляма крові на одягу потерпілої людини рясно розтікається. 

🔹Кров «фонтанує» з рани, не покритої одягом. 

🔹Калюжа крові швидко збільшується. 


“Для зупинки будь-якої кровотечі, за можливості, використовуйте чистий матеріал. Якщо є — одягніть рукавички. Для захисту також можете використати целофанові пакети. Важливо, щоб ви уникали контакту з кров’ю іншої людини, адже вона може містити інфекцію” - розповів на занятті Станіслав.


Як зупинити кровотечу?

🟦Метод тиску допоможе зупинити кров та виграє час до приїзду лікаря. 

🔹Сильно натисніть на саме поранення руками до зупинки кровотечі.

🔹Перев’яжіть поранення чистими бинтами або з використанням підручних засобів: рушничків чи футболки. 

🔹Можна попросити постраждалу людину самостійно зажати рану, поки ви викликатимете «швидку»


🟦Метод тампонади - це щільне набивання рани спеціальними чи звичайними бинтами або тканиною. 

🔹Заповніть рану чистим бинтом чи тканиною. 

🔹Тисніть на поранення.

🔹Тримайте рану під тиском після зупинки кровотечі ще принаймні три хвилини. 

❗У жодному разі не можна тампонувати: голову, грудну клітку, живіт та пах. 


🟦Метод “Джгут турнікет”. Використовується виключно на кінцівки і якщо попередні методи не допомогли.

🔹Накладіть на 5-7 сантиметрів вище рани. Якщо не бачите звідки іде кров, то максимально високо на кінцівку.

🔹Зафіксуйте час накладання - пізніше це допоможе у лікуванні. 

🔹Не знімайте до приїзду “швидкої” допомоги. Але пам’ятайте, що джгут-турнікет можна безпечно тримати на верхній або нижній кінцівці не довше однієї-двох годин.


Це лише маленький шматочок інформації, з якою учасники тренінгу повернулися додому. Сподіваємось, що в житті наших учасників ніколи не знадобляться ці знання, але щасливі, що вони це вміють та знають.


🟦Проєкт “Життєво необхідні знання - в КРИЛАх” реалізовується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.




Немає коментарів

На платформі Blogger.