Програмування чи шахи? Шахи і програмування!

Цієї суботи ми підтвердили, що вміння грати в шахи допомагає програмістам, бо впливає на розвиток логічного мислення, пам’ять, концентрацію уваги без яких ніяк в ІТ професіях. На нашому заході “Шахи, як золотий ключик до програмування” зібралося три групи учасників: 

🔹ті, хто постійно вчиться програмувати, 

🔹ті, хто постійно грає в шахи,

🔹ті, які поєднують програмування з шахами.

 

“Нашу зустріч мав відкрити Олександр Співаковський, який мав розповісти, як шахи вплинули на його життєвий та професійний успіх. Але в п’ятницю ввечері я дізналася, що через об’єктивні причини спікер не зможе долучитися. Знайти за одну ніч програміста, який грає в шахи, не є проблемою. Але такого, який погодиться виступити, пересунувши свої плани…!”- ділиться з нами Оксана Маханько, організаторка заходів Meet and Code на Білозерщині.



Нашою Феєю-рятівницею стала молода, активна та професійна програмістка Анастасія Чепка. Вона зголосилась приєднатися до зустрічі, бо дійсно дуже любить грати в шахи! Якщо ви переглянете відео запис, то почуєте, що повідомлення із запрошенням отримала саме в той момент, коли грала в шахи на одній з інтернет платформ. Анастасія випускниця механіко-математичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, фронт-енд розробниця з багаторічним досвідом роботи у відомих ІТ компаніях, таких як Wix, Klarna, Fiverr, займається шахами особисто та слідкує за професійними шаховими турнірами. А ще вона родом з невеликого селища на Миколаївщині, тож добре розуміє наших учасників з сільських громад Білозерщини. Спікерка нереально запалила наших шахістів-програмістів своєю розповіддю про себе та рекомендаціями, як досягти успіху в професії та в шахах. 


“Якщо ви хочете обрати програмування, як майбутню професію, то вже вкладайте свій час та зусилля у вивчення англійської мови та будьте готові постійно вчитися. Сучасна людина вчиться постійно в будь-якій сфері де б вона не працювала!” - радить Анастасія. “Зараз така кількість безкоштовних ресурсів, що все залежить лише від ваших зусиль і вашого бажання!”


Анастасія палка шанувальниця шахів, бо вони дозволяють сконцентруватися на чомусь конкретному та не думати про все інше. Такий навик дуже корисний для психологічного розвантаження та відпочинку, особливо під час повномасштабного вторгнення, коли постійна тривога заважає жити. 



Далі почався майстер-клас від Юрія Шкуро, міжнародного гросмейстера, директора та старшого тренера Школи «Шахи. Вчимо перемагати!», слухачі лекцій Юрія вигравали національні та Світові Чемпіонати, багато хто з них стали Майстрами спорту і Міжнародними гроссмейстрами. Кожен учасник робив хід, а Юрій коментував весь шлях до спільної перемоги. 


Почали з традиційного ходу Е2-Е4, який дає можливість гравцю активно атакувати та діяти. Юрій коментував ходи, ділився статистичною інформацією, порадами та цікавими фактами з шахового життя. Наприклад, нагадав правила розігрування дебюту - випередити суперника в розвитку, захопити центр, зробити рокіровку та заважати супернику робити те саме.

 



В майстер-класі взяли участь і новачки, і професіонали, але задоволення від активної гри отримали всі. Були дуже емоційні моменти з помилками та спробами їх виправити. 


Далі учасники перейшли до турніру. Спочатку було жеребкування, підтримуючі слова тренера в тому числі і щодо ігрової доброчесності. Шахи формують волю до перемоги, вчать програвати та не втрачати мотивацію, тож участь в змаганнях це не лише про перемогу, а й про досвід.


Переможцями турніру у загальному заліку стали:
🥇Михайло, 36 років, майстер ФІДЕ з шахів
🥈Олександр, 14 років, кандидат у майстри спорту з шахів
🥉Олексій, 9 років, третій призер Чемпіонату України серед юнаків

а серед учасників з Білозерщини:
🥇Геннадій, 44 роки
🥈Родіон, 15 років
🥉Ян, 14 років




“Я вже співпрацював з командою ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”, з Оксаною та Ростиславом Маханько. Колись я їздив за їх запрошенням до Надеждівки, щоб дати сеанс одночасної гри і зараз ми проводимо онлайн шаховий турнір. Команда постійно щось робить для дітей і молоді з Херсонщини, допомагають знайти себе у цьому житті! Користуйтесь всіма можливостями та тримайтесь розумних людей. Дякую!” - завершив захід Юрій Шкуро.


Цікавезна субота вийшла в нас з Meet and Code! Якщо пропустили, то маємо запис на нашому ютуб-каналі (https://www.youtube.com/watch?v=xavcUbTJRlE&t=8s) і запрошення на Hackathon, який відбудеться 28 жовтня. Посилання на реєстрацію тут - https://forms.gle/F4UHVvuaHY3AN7rW6 


🟩Ініціатива Meet and Code фінансується Amazon та SAP і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з партнером в Україні Ресурсним центром ГУРТ.


• @gurt.org.ua • @meetandcode • #MeetAndCode • #codeEU • #DigitalSkills4All •#amazonfutureengineer • #SAP4Good • #GURT4Code

Немає коментарів

На платформі Blogger.