На зустрічі з домедичної допомоги ми говорили про опіки!


 

 

Харизматичний фельдшер Станіслав Лукічов розповів про різні види опіків та ступені ураження, що визначають серйозність стану. Учасники тренінгу в Музиківській філії Креативного простору "Крила" пройшли практичне навчання в ігровій формі - розіграли ситуацію опіку кип’ятком з електричного чайника. Молодь дуже артистична, тому подібні вправи дуже наочні і для героїв ситуації, і для спостерігачів.

Тренер чітко проговорив правила надання домедичної допомоги при опіках:
🔷Переконайтесь у відсутності небезпеки для вас та постраждалого.
🔷Проведіть огляд постраждалого, визначить наявність свідомості та дихання.
🔷Варто викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.
🔷Якщо опіки першого або другого ступеня:
🔹охолодіть місце опіку, це можна зробити водою кімнатної температури водою;
🔹накрийте пошкоджену ділянку чистою вологою серветкою;
🔹якщо пухирі розірвались, то варто накласти чисту, стерильну пов’язку. Не можна проколювати пухирі, бо підвищиться ризик зараження.
🔷Якщо опіки третього або четвертого ступеня:
🔹накрийте місце опіку чистою, стерильною серветкою;
🔹якщо є ознаки шоку, покласти постраждалого на спину з ногами, піднятими трохи вище рівня серця.
🔷Слідкуйте за станом постраждалого та дочекайтесь “швидку”, щоб передати зібрану інформацію.

🍨Станіслав Лукічов розповів про традиційні помилки, які роблять люди при наданні допомоги при опіках. Часто на свіжі опіки наносять мазі, гелі, тваринні чи рослинні жири та інші речовини місце, яким на кухні, а не в аптечці. Цього категорично не можна робити, бо можна ускладнити ситуацію ще більше - від нанесення жирів на неохолоджений опік температура може підвищитися і ураження стане ще більшим, також високий ризик занести інфекцію через домашні засоби. Тому варто довіряти медикам, а не традиціям.

🧪Складною темою виявились хімічні опіки, адже дуже складно визначити хімічний склад речовини, яка спричинила ураження. Тут необхідні додаткові знання та розуміння хімічних процесів. Ці опіки менш поширені, ніж термічні, але бувають дуже небезпечними. Хімічні опіки виникають внаслідок реакції тканин на контакт з такими речовинами, як розчинники, засоби для чищення, бензин, нафта, вплив хлорного вапна, кислоти (соляної, азотної, сірчаної), соди, аміаку та інше. Першочергово необхідно прибрати джерело небезпечної хімічної речовини, також згідно з правилами надання домедичної допомоги при таких опіках, місце враження постійно промивати чистою водою кімнатної температури.

🤗Сподіваємось, що небезпечні та травмуючі ситуації ніколи не спіткають наших учасників, але впевнені, що у разі необхідності вони зможуть допомогти собі та оточуючим!

🔵Проєкт “Життєво необхідні знання - в КРИЛАх” реалізовується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки #ІСАР #Єднання у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується Isar Ednannia у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Немає коментарів

На платформі Blogger.