Як спокійно пройти співбесіду? Поради від психолога.

 


Якщо вас запросили на співбесіду разом із радістю приходить хвилювання. 

«Що там буде? Як все пройде? Чи я сподобаюся роботодавцеві? Чи зможу знайти відповіді на запитання?» - всі ці питання «рухомим рядком» проносяться у думках.


Повірте, хвилюються всі: і молоді спеціалісти, і досвідчені фахівці, і, навіть, професіонали своєї справи. Нервувати - це природно, адже ви хочете продемонструвати себе якнайкраще, свої знання та навички. Раджу видихнути, зібратися з думками і врахувати декілька психологічних порад, щоб почуватися впевненіше.


🔷 Якісна підготовка - запорука успішного інтерв’ю!

Якщо ви заздалегідь складете про себе коротеньку розповідь, пропишете її та завчите напам’ять, то у момент запитання роботодавця «Розкажіть про себе?» будете спокійно володіти собою. Коли ви готуєте таку доповідь, то скануєте своє професійне життя, ніби робите ревізію компетенцій, навиків, досягнень та своїх рис. Така робота може стати прекрасною «шпаргалкою», в якій є відповіді на більшість запитань, які можуть виникнути під час бесіди. Розповідь-візитка покаже вас, як фахівця в тій сфері, куди ви прагнете потрапити. 


🔹Намагайтеся включити туди цифри, які є найбільш сприятливими показниками. Наприклад, «я займаюся рекламними продуктами 8 років». 

🔹Додайте трохи «живості» своїми цінностями та прагненнями. Наприклад, «для мене завжди задоволеність клієнта на першому місці». 

🔹Включайте бренди або найбільші досягнення у цій сфері. Наприклад, «я 2 роки вів рекламну компанію для «Данон» та «Простоквашино». Або «За рік моєї роботи кількість клієнтів компанії зросла на 10%».


🔷 Налаштованість має бути позитивною!


Водночас будьте готові до… відмови. Це, звісно, може бути досить неприємно. Але коли ви попрацювали зі своєю мрією влаштуватися на роботу, готові до співбесіди, варто трохи знецінити її, так би мовити – відпустити.  Це допоможе знизити пристрасті і хвилювання. 


Якщо вам відмовили, це не робить вас поганим фахівцем. Це лише означає, що на цю посаду і для цієї компанії, на думку роботодавця, хтось підходить більше. Або що інтерв'юер вважає вас більш кваліфікованим фахівцем, ніж вимагає вакансія. 


🔷 Перед співбесідою уявіть собі, що у кабінеті, де вона буде проходити, сидить ваш родич або дуже близький друг. А як ви спілкуєтеся  із близькими людьми? Спокійно, розслаблено та щиро. Між вами швидше виникне довіра. 


Якщо вас «трясе» і не знаєте, як заспокоїтися, спробуйте буквально потрясти руками та кистями. Тіло та емоції пов'язані, це зменшить хвилювання.


🔷 Посміхайтеся! 

У будь-яких випадках життя прикрашайте себе посмішкою. Це безкоштовний, унікальний та універсальний ключ до успіху. Річ у тім, що якщо ви посміхаєтеся мозок сприймає це як «Радість! Безпека!» і дає команду організму почуватися спокійно та у гарному настрої. Крім того, люди навколо сприймають вас як відкриту особистість, життєлюбну та доброзичливу. А з такими особистостями хочеться бути поряд як найдовше. Отже, шанси отримати запрошення  на роботу – зростає. 


🔷 Важливо слідкувати за «мовою тіла». 

Наприклад, так звані «закриті пози» краще уникати. Схрещені на грудях руки, переплетені ноги, сумочка, яка стоїть на колінах, розділяючи вас з інтерв'юєром – є не тільки фізичними перешкодами між вами, а і ментальною перешкодою. Порозумітися буде легше при відкритій позі. 


🔷 Змініть позицію з «…ДАЙТЕ мені роботу» на «…я вам ПРОПОНУЮ свої цінні послуги». Ви маєте усвідомити, що роботодавцеві ВИ ПОТРІБНІ! Бо без вас він не може якісно заробляти гроші. Для цього ж звісно краще продумати, чим ви можете «виділитися» серед інших кандидатів? В чому ваша «родзинка»? Як ви можете бути корисним компанії?


Бажаю кожному знайти свою ідеальну роботу!


Підготувала

Інна Корміленко, профорієнтаторка, психологиня та тренерка ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” 


🟪Публікація підготовлена в рамках проєкту “Сучасний онлайн формат креативного простору “Крила”, який реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" та отримав підтримку від Програми USAID «Мріємо та діємо», яка виконується IREX in Ukraine.Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди партнерів.


Немає коментарів

На платформі Blogger.