💪Минулої суботи ми завершили двомісячний експрес-курс з програмування "Python+"

Наша команда навіть побоювалась, починаючи таку амбітну ініціативу, але все вдалося, дякуючи харизмі та спокою нашого програміста та тренера Ростислава Маханька. Нижче читайте враження Ростислава від курсу та готуйтесь до нових технологічних цікавинок від ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” та Креативного простору “Крила”.

На експрес-курс з програмування "Python+" зареєструвалися учасники з дуже різним досвідом - для когось це було перше знайомство з програмуванням, хтось писав код на інших мовах, а хтось вже реалізував чимало програм саме на Python. Тому, щоб заняття були цікавими для усіх, програма курсу охопила дуже широкий спектр тем - починаючи з базового синтаксису і закінчуючи просунутими структурами даних та алгоритмами.

З першого заняття було зрозуміло, що зібралася група учнів, які дружать з технологіями, адже ми дуже швидко з'ясували всі технічні моменти, пов'язані з організацією занять та встановленням необхідного програмного забезпечення для написання та запуску Python програм.

Протягом усього курсу учасники були активними на заняттях: брали участь у вікторинах та тестах, відповідали на питання, ставили питання, допомагали один одному, ділилися своїми знаннями, давали поради щодо написання коду (навіть я багато чого дізнався саме від них), нагадували мені про форми та домашні завдання. Через велику кількість матеріалу, який хотілося розібрати на уроках, заняття часом тривали більше, ніж 2 години запланованого часу, але не зважаючи на це, більшість учнів залишалися до кінця, дехто використовував час після занять, аби запитати про можливості Python, які ми не встигали розглянути за час експрес-курсу.

Робота кипіла і після занять, адже частина учасників сумлінно виконувала всі домашні завдання, яких було чимало. Якщо щось не виходило, то я намагався якомога скоріше відповісти на питання в онлайн-режимі. Не раз мене вражали нестандартні та елегантні рішення, які учні використовували у своїх програмах. Було дуже приємно спостерігати як учасники прогресують, як зростає рівень їх знань та навичок, як вони не здаються, незважаючи на складнощі, які виникають, та як ставлять правильні питання, іноді самостійно знаходячи потрібні відповіді.

Наприкінці курсу ми провели олімпіаду, де учням було запропоновано за годину написати 5 програм, що розв'язують поставлені алгоритмічні задачі. Задачі були складними, далеко не кожен професійний програміст впорався б із такими, а часу на виконання було дуже мало, тому для учасників це стало серйозним випробуванням. Але навіть у таких умовах, троє учасників показали надзвичайно сильні результати та набрали багато балів. Для інших це не привід засмучуватися, бо умови були близькими до екстремальних - нова платформа, складні завдання, чіткі обмеження часу. Варто було б заздалегідь підготувати учасників до подібного формату змагань, але це теж в першу чергу було тренування, яке я сподіваюся допоможе учасникам у майбутньому реалізовувати програми та вільно почувати себе на олімпіадах, хакатонах, співбесідах.

На одному з занять учасники складали "Портрет ІТ-спеціаліста" майбутнього, розповідали ким та де вони хочуть бачити себе через 5-10 років, ділилися поглядами на теперішнє та майбутнє сфери ІТ, уявляли своє місце у ній. Я впевнений, що їм вдасться реалізувати всі мрії та плани, а моя мета на найближчі роки всіляко допомагати їм у цьому. Величезна честь та задоволення навчати таких розумних та старанних учнів, водночас навчаючись багато чому від них.

Підготував
Ростислав Маханько,
Mobile Engineer у компанії Wix.com та тренер з програмування

🟪 Курс відбувся в рамках проєкту “Сучасний онлайн формат креативного простору “Крила”, який реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" та отримав підтримку від Програми USAID «Мріємо та діємо», яка виконується IREX in Ukraine.

Немає коментарів

На платформі Blogger.