Що треба повідомити при виклику швидкої допомоги?


Швидко та чітко описати ситуацію та стан потерпілого - дуже важлива навичка при наданні першої медичної допомоги. На наших зустрічах в Креативному просторі “Крила” з харизматичним фельдшером Станіславом Лукічовим ми часто про це говоримо і навіть тренуємося, щоб у найвідповідальніший момент надати повну інформацію, яка зможе врятувати життя.
 
Якщо коротко, то треба сказати - Хто, що, де, коли, що ви зробили і яка допомога вам потрібна?

Тепер розберемося більш докладно, яку саме інформацію необхідно повідомити при виклику «швидкої»:

Назвіть прізвище, стать, вік потерпілого. Якщо це незнайома людина, то необхідно сказати стать і орієнтовний вік. Не забудьте представитись - прізвище, ім’я, номер телефону - це необхідно для заповнення заявки.

Максимально точно опишіть стан людини - дихання, кровотечі, реакції… Опишіть ситуацію, наявність інших потерпілих та, якщо знаєте, то причину виникнення невідкладного стану. Наприклад: поранений під час обстрілу, впав з висоти, втратив свідомість в натовпі тощо.

Важливо йти на контакт з диспетчером, відповідати на додаткові питання та зберігайте спокій. Від цього телефонного діалогу залежить швидкість прибуття допомоги. Часто не всі автомобілі швидкої оснащені необхідним обладнанням, тому важливо проговорити всі потенційні ризики, щоб бригада приїхала вчасно і з усім необхідним.

Чітко виконувати всі вказівки диспетчера під час розмови та під час очікування на бригаду. Якщо вмієте перевести людину у відновне положення чи робити серцево-легеневу реанімацію то проінформуйте про це диспетчера.

Назвіть точну адресу виклику: район, населений пункт, вулицю, номер будинку, квартири, поверх, код домофона і номер під'їзду. Якщо ви не знаєте точне місцеперебування або знайшли потерпілого на вулиці, то необхідно описати дорогу та місця випадку, вказати загальновідомі орієнтири та іншу корисну інформацію.

Якщо у вас є помічники, то треба організувати безперешкодний доступ медиків до пацієнта, можна зустріти «швидку» на вулиці, щоб зекономити час на пошук місця.

Наступна зустріч в Музиківській філії Креативний простір "Крила" з надання першої допомоги запланована на 14 жовтня (субота) о 12.00. Участь лише за попередньою реєстрацією у Татьяна Трибушная за телефоном 0951932822. Стукайте в друзі в соціальних мережах та практично в усіх месенджерах.

Проєкт “Життєво необхідні знання - в КРИЛАх” реалізовується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки #ІСАР #Єднання у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується Isar Ednannia у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст статті не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Немає коментарів

На платформі Blogger.