Як обрати ідеальну професію? Поради та ресурси



У світі більше 40 000 професій. 

Є з чого обирати і разом з тим вибрати до душі нелегко. 


Що робити, щоб не помилитися та обрати напрямок, в якому найкращим чином розкриються твої задатки, схильності, здібності  та таланти?

Найпростіше - це пройти профконсультацію у спеціаліста профорієнтатора, наприклад, у мене психологині та профорієнтаторки в громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку». За дві-три годинні консультації в тебе буде відповідь на ці запитання. 


Є дослідження, яке показує, що якість життя (сімейне та особисте щастя, наявність друзів, загальний фізичний стан людини тощо) напряму пов’язана з тим, 

  • чи подобається людині справа, яку вона обрала та займається,

  • чи є у людини здібності до цієї справи,

  • чи вона задовольняє її фінансово, чи приносить дохід. 

Ось чому це питання «number one» для випускників шкіл і всіх, хто шукає своє призначення у світі професій. 


Якщо ви вирішили провести самопрофорієнтацію, то вам буде цікаво прочитати статтю «Як обрати професію: 20 ресурсів для профорієнтації», за посиланням https://osvitanova.com.ua/posts/1291-yak-obraty-profesiiu-20-resursiv-dlia-proforiientatsii 


Якщо сидіти годинами за тестуванням у вас немає часу і бажання, то пройшовши маленький експрес-тест Майєрса-Бріггса «Типологія особистості» (МБТІ) дізнаєтеся свій психотип (а їх аж 16) і будете розуміти себе краще. Майте на увазі, що психотип – це не характер. Це лише сукупність особливостей характеру, його специфічні риси, поведінки та мислення людини, які можуть проявлятися у різних сферах життя (у стосунках з різними людьми, у роботі, у відносинах з сім’єю тощо)


А ще, для зайнятих і активних людей, хто цінує свій час #Projector запустив профорієнтаційний AI-бот для креативних та ІТ професій. З його допомогою користувачі зможуть зорієнтуватися у світі сучасних професій та отримати варіанти професій для свого майбутнього https://prjctr.com/careerguide


А якщо ви твердо вирішили досконало розібратися з цим питанням, то вамсюди - Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри (https://hryoutest.in.ua/). Тут і тестування, і консультація кар’єрного радника онлайн, і навчання, і екскурсії по успішним компаніям. Не занудьгуєш!


А от про самі професії можна дізнатися на порталі “Освітній хаб міста Києва” -  (https://eduhub.in.ua/category-course/oberi-profesiyu)  або на освітньому порталі про спеціальності в ІТ-компанії https://eduhub.in.ua/category-course/oberi-profesiyu 


А на сайті #Profitworks ви знайдете один із найцікавіших алфавітних покажчиків сучасних професій за галузями - https://profitworks.com.ua/professii . Наприклад, дізнаєшся про діджитал-маркетолога, deep learning інженера, біохакера, більдредактора, стрінгера, енолога та інших. 


Не бійтеся помилитися у виборі професії. Помилок не існує. Грані та кордони між професіями останнім часом стираються. Професії «міксуються» та набувають нових тенденцій. Завжди є можливість перекваліфікуватися, модернізувати свою професію «під сучасність». Бо вчитися, розвиватися та самовдосконалюватися варто усе життя. Головне – мати «вогонь у душі» і цікавість до справи, яку обрав.


Підготувала

Інна Корміленко, профорієнтаторка, психологиня та тренерка ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” 


🟪Зустрічі відбуваються в рамках проєкту “Сучасний онлайн формат креативного простору “Крила”, який реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" та отримав підтримку від Програми USAID «Мріємо та діємо», яка виконується IREX in Ukraine.Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди партнерів.


Немає коментарів

На платформі Blogger.