👨‍🎤Готуєтесь до публічного виступу? Зібрали для вас корисні поради.


Публічні виступи переслідують сучасну молодь скрізь - на уроках, зборах в безпечному місці чи навіть сімейному святкуванні! І це навіть у випадках, коли ви ще не дісталися до воркшопів, конференцій, презентацій проєктів соціальної активності, хакатонів чи виступів на TEDx Talks. Але це все ще точно попереду у кожного відвідувача заходів у Музиківській філії Креативного простору “Крила”.

Тож, досить лірики і мрій про майбутні звершення приступаємо до підготовки першого чи чергового публічного виступу!


🟪 Підготуйте текст виступу!

▪Він має бути досить простим та зрозумілим авдиторії - проаналізуйте перед ким ви будете виступати. Вибудуйте чітку структуру з можливістю імпровізувати та доповнювати всередині блоків. Час від часу нагадуйте аудиторії, про що ви говорите, яка основна думка виступу. Використовуйте метафори, порівняння та практичні приклади - вони роблять ваш виступ більш виразним. Не бійтесь поділитися власним досвідом, історіями та особистими спостереженнями, не бійтесь жартувати. Останні 2-3 речення - це висновок, головна думка усієї промови. 

🟪Вивчить цільову аудиторію, стилістику та місце проведення заходу!

▪Від цього дуже багато залежить - манера подачі, використання термінів, можливість включити презентацію, ваш зовнішній вигляд. Варто прийти раніше, особливо в мало знайоме місце, адже можуть трапитися несподіванки у вигляді зачинених дверей по найкоротшому маршруту та черги на реєстрацію. 

🟪Користуйтеся жестами, тілом і голосом!

▪Щоб зробити виступ динамічним і живим, додай рухи руками, головою, якщо дозволяє приміщення та формат, то можна зробити декілька кроків. Тримай зоровий контакт з аудиторією, для цього є різні варіанти в залежності від масштабу заходу. Можна обрати собі трьох слухачів у різних кутках зали, або почергово зустрітися поглядом із кожним слухачем. Присутнім буде здаватися, що розповідають саме йому особисто. Таким чином тримається зацікавленість і увага впродовж усього виступу. 

🟪Подолайте страх публічних виступів

▪Спробуйте позитивну візуалізацію - уявіть свій ідеальний виступ. Це допоможе розслабитись та не зациклюватись на внутрішніх переживаннях. Пам’ятайте, що ніхто не приходить на лекцію чи презентацію, щоб посміятися над спікером. Виконайте кілька вправ на заспокоєння через дихання. Використовуйте картки з тезами чи презентацію. не вчить на пам’ять виступ, головне дотримуйтесь блоків своєї структури. Частіше тренуйтесь і практикуйтесь!

🟪Тренуйтесь!

▪Проженіть текст перед рідними, вислухайте зворотній зв’язок та зробіть роботу над помилками. Зробіть відеозапис свого виступу - це теж дасть можливість помітити неточності, знайти слова паразити та правильно розставити акценти.  Тренувати можна все тембр голосу, інтонації, наголоси, рухи - всі ці моменти є складовими вашої впевненості та вдалого виступу. 

🟪Вірте в себе!

▪ Впевнені, що у вас все вийде! Всередині кожного безліч талантів, які вимагають мінімальних зусиль, щоб стати окрасою вашої особистості. Трошки підготовки, мотивації та віри у власні сили принесе колосальний результат!

Чекаємо вашого виступу на TEDx Bilozerka, який обов’язково колись організує команда @ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” 

🟦Проєкт “Життєво необхідні знання - в КРИЛАх” реалізовується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Isar Ednannia у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.


Немає коментарів

На платформі Blogger.