🩸Що потрібно робити при носовій кровотечі?



Як правило, ми не сприймаємо носову кровотечу як щось загрозливе. Але вона може бути симптомом небезпечних хвороб чи серйозних проблем з судинами. Саме тому, якщо ви спостерігаєте масовану кровотечу з носа або часті повторні крововиливи, то варто звернутися до лікаря, а в деяких випадках навіть викликати “швидку” допомогу.

Тож давайте покроково:

🔹Перш за все необхідно заспокоїтись. Часто носові кровотечі можуть бути об’ємними і цим викликати додаткову тривогу, як і в оточуючих, так і в постраждалого..
🔹Прикладіть до перенісся щось холодне. Це допоможе звузити судини природним шляхом та призупинити кровотечу.
🔹Не варто закидати голову назад чи лягати - кров буде потрапляти до рота і доставлятиме додатковий дискомфорт. Краще сісти на стілець у вертикальному положенні і нахилитись вперед, щоб контролювати кількість крові, яка втрачається.
🔹Затисніть ніс пальцями і тримайте протягом 5-7 хв, дихайте ротом. Такий метод ефективний в разі, якщо кровотеча з перегородки носа.
🔹Якщо ви не можете зупинити кровотечу протягом 20 хвилин, то варто звернутися за медичною допомогою!

👃Після того, як зупинили кровотечу виключіть сякання та колупання у носі, обмежте фізичне навантаження та гарячі напої, а також контролюйте артеріальний тиск. В деяких випадках масована носова кровотеча може стати причиною госпіталізації пацієнта.

Не забувайте про профілактику носових кровотеч, зібрали для вас лише кілька порад
🔹Не паліть! Це може викликати подразнення всередині носа та висушувати його.
🔹Не колупайте в носі та слідкуйте за довжиною нігтів!
🔹Використовуйте зволожуючий спрей для носа в сухих приміщеннях.
🔹Не зловживайте судинно-звужуючими краплями, вони можуть висушити слизову оболонку носа.
🔹Зволожуйте повітря за допомогою парогенератора або кімнатних рослин.
🔹Якщо носові кровотечі трапляються часто, потрібно звернутися до лікаря, лише він зможе підібрати правильне лікування.

Пам’ятайте, що ваша уважність, обізнаність та участь може врятувати життя!

🟦Проєкт “Життєво необхідні знання - в КРИЛАх” реалізовується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Isar Ednannia у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст статті не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.



Немає коментарів

На платформі Blogger.